Het dagboek van Jasper Eigenhuis welke september 2017 dolfijntherapie volgde bij Curacao Dolphin Therapy Center (CDTC)

Voor de 1 zo gewoon voor ons enorm bijzonder!!
Je kind die een lepel vla eet, een hapje banaan neemt, een slokje soep proeft.
10 jaar lang hebben wij hier alleen maar van durven dromen. 10 jaar lang hulp zoeken in 4 academische ziekenhuizen. Niemand durfde het aan om Jasper te leren eten. Hij was te zwaar getraumatiseerd door alle operaties, beademingen, sondes inbrengen. Zelfs tanden poetsen was onmogelijk. Na 7 jaar lukte het ons om een aantal harde voedingsmiddelen te leren eten. Heel veel geduld en doorzettingsvermogen! Na meerdere operaties( open gehemelte) kon Jasper ook vloeibaar leren eten maar wat we ook probeerden het lukte ons en de therapeuten niet.
Zelfs een lepel met bv vla vastgehouden was al eng voor Jasper. Jasper heeft al zijn hele leven een sonde en de kans dat die er ooit uit kon was voor ons mijlenver weg. Maar ja Jasper wordt ouder en baalde enorm van die sonde. Hij wil hem eruit hebben. Dromen die buiten zijn en ons bereik lagen totdat Esther ons een voorstel deed….
DOLFIJNTHERAPIE!!
ondertussen ten einde raad. en met de instelling baadt het niet dan schaadt het niet , gingen wij het enorme avontuur aan.
En wat voor een avontuur!! Dromen die uitkomen!
Vanaf de eerste dag zagen we verandering bij Jasper komen. Ondanks dat hij het enorm spannend vindt was hij ook enorm gedreven. Al snel at hij vla en yoghurt en ging hij proberen om zijn medicijnen te drinken. Ook dit lukte. Daarna over op soep en banaan. Oftewel dik en dun vloeibaar daarna warm en iets plakkerigs. Jasper deed alles. Ondanks zijn angst genoot hij ook van de succes momenten en bovenal van zijn dolfijnen Bonnie en Sami. Voor Bonnie deed hij alles.
Óók thuis deed hij het prima.
Niet alleen Jasper leerde veel maar mijn man en ik ook. Enthousiast volgden wij de workshops en wat viel er veel op zijn plek! Na 2 weken keihard werken moesten we toch echt afscheid nemen. Afscheid van een geweldige tijd en van geweldige therapeuten en trainers. Ongelofelijk dromen komen dus echt uit!
Ondertussen zijn we een paar dagen thuis. We hadden meer tegengas verwacht maar niets daarvan. Natuurlijk is alles nog spannend maar Jasper staat open en wil leren eten.
3 weken terug had ik dit resultaat nooit kunnen bedenken!
In Curaçao hebben we de spuiten en sonde slangetjes weggegooid! Al een week lang drinkt hij zíjn medicijnen. Volgende week heb ik een belafspraak met onze kinderarts gemaakt.
Mega trots ga ik haar dit resultaat vertellen en dan meteen voorstellen om de mickey button(sonde) eruit te halen!!!!
Dankbaar zijn wij naar Esther en Wiebe maar ook naar alle andere mensen die helpen en geld doneren. Zij en jullie hebben ons een hele andere toekomst gegeven. Een toekomst met zorg maar wel een toekomst met een hele zorg minder.
Bedankt Dolpins for Davey

Ps Jasper heeft het 22Q11 deletie syndroom.
Jasper
Het dagboek van Keije Morsink welke november 2016 dolfijntherapie volgde bij Curacao Dolphin Therapy Center (CDTC)

Lieve vrienden van Dolphins for Davey
Gistermorgen zijn we weer geland op Schiphol, na een fantastisch verblijf op Curacao. Met de jetlag nog in de benen en ons hoofd nog in de wolken wil ik onze bijzondere ervaring graag met jullie delen.
23 November is Keije gestart met Dolfijntherapie bij het CDTC op Curacao. Door de ervaringen van Davey, Esther en Wiebe en alle mooie verhalen op internet, waren onze verwachtingen hoog gespannen: zou Keije ook zoveel baat hebben bij de therapie als Davey? Vlak voor het boarden zeggen we tegen elkaar (je wilt jezelf toch een beetje indekken tegen teleurstellingen): als Keije het maar geweldig naar zijn zin heeft en maximaal geniet. Dat is het belangrijkste.
Dat Keije het geweldig vindt, blijkt al vanaf de eerste minuut. De therapeut en assistent hebben zich goed ingelezen over Keije en hij heef direct een klik met ze. Wat wil je: Keije ziet daar 2 mooie jonge vrolijke blonde dames staan met veel positieve energie, dan haal je natuurlijk alles uit de kast om indruk te maken. Wat wij heel bijzonder vinden om te zien, is dat Keije vanaf het eerste moment zelf duidelijk kan maken wat hij bedoelt aan de therapeuten (zonder ouders die als tolk-vertaler optreden), ook met Chabelita (‘zijn’ dolfijn), heeft hij direct een geweldige klik. Dat geeft hem zoveel lol en zelfvertrouwen, dat hij de eerste dagen nauwelijks kan slapen en heel stoer de grootste verhalen heeft.
In de loop van de eerste week zien we Keije steeds alerter worden. Communiceren gaat steeds sneller en ook de keuzes die hij maakt zijn steeds duidelijker voor buitenstaanders, dus weer een beetje minder afhankelijk van zijn ouders! Hij is daar zelf zo trots op (en wij nog meer, het is ontroerend om te zien).
De tweede week zien we zijn communicatie en alertheid steeds verder verbeteren. Daarnaast oefent Keije heel hard met de therapeuten en Chabelita om zijn armen en benen goed te buigen en te strekken. Dat gaat steeds beter en we merken dat zijn ledematen soepeler worden. Hierdoor kan hij ze veel gerichter gebruiken (bijvoorbeeld om aan 1 van zijn vele muggenbulten te krabben of zelf in zijn ogen te wrijven, maar ook om communicatieknoppen te kunnen bedienen, Chabelita heel goed vast te houden en op de lange termijn vergroeiingen te voorkomen). Zijn hoofd houdt hij ook steeds beter op. Op de donderdag van de 2de week roept de therapeut helemaal blij vanaf het dok: “zag je dat?! Ik hoefde zijn hoofd bijna niet te ondersteunen!!”
We zijn diep onder de indruk van en ontzettend blij met de ontwikkelingen die Keije heeft doorgemaakt afgelopen weken. Het belangrijkste is wel, dat dit nooit was gelukt als Keije niet zo ongelofelijk veel plezier zou hebben gehad. Dubbele winst!!
Samen met Keije werken we hard om alles wat hij heeft geleerd vast te houden en verder uit te breiden. Het toverwoord hierbij is Chabelita. Een dikke lach en een stoere blik; voor ‘zijn’ dolfijn doet hij alles.
Stichting Dolphins for Davey, ontzettend bedankt voor de inspiratie, het betalen van de therapie en alle tips en hulp bij de voorbereiding! Jullie hebben een meer dan geweldige ervaring voor ons, maar vooral voor Keije mogelijk gemaakt en hem weer een stukje verder op weg geholpen met zijn ontwikkeling.

keije1